Monday, January 20, 2014

PHOTOSHOP TUTORIAL : GRADIENT MAP (EFEK VINTAGE) PART 1


Penggunaan 'Gradient Map' adalah merupakan salah satu fungsi untuk menaikkan tona warna pada sesebuah gambar. Kebiasaanya digunakan untuk menampakkan tona warna pada gambar. Bagi Tutorial kali pertama ini, Aku akan menurunkan ilmu 3 tona warna bagi kesan efek 'Vintage.

" Stok gambar yang digunakan "

-Perbandingan antara gambar asal dan Kesan Tona 'Vintage'-


VINTAGE #1



 " Sekiranya keliru "
1. Logo seperti bulan Hitam separuh dan putih Separuh itu adalah 'New Adjustment Layer'


STEP #5
1. Klik pada icon berbentuk kubah
2. Klik pula pada 'Color' dan ubah kod warna kepada ' #000039 '
3. Ulang langkah 1 dan 2 dengan mengubah kod warna ' #fccc88 '
4. Setelah Selesai klik ' OK '
*rujuk gambar*


Langkah Terakhir
Siap!

Berikut adalah setting bagi efek Vintage 2 dan efek Vintage 3
*Langkah kerja adalah sama*

VINTAGE #2


*Tetapan warna bagi Step#5*

Sampai di sini sahaja dahulu sesi tutorial, Tetapan bagi vintage #3 di lain hari pula kerana ada pertambahan step pada efek ke-3. Puas aku memikirkan cara bagi kau orang semua faham dengan tutorial kali ini. Harap dapat beri tunjuk ajar sekali andai aku tersilap. 

Jikalau kau orang tidak faham, tanya je terus. Aku sedia menjawab soalan cepu emas kau orang. 

Sempat aku selitkan iklan 8Share, andaikata kau orang rajin, kliklah dengan muka redha.


Terima Kasih.
Sekian.

15 comments:

  1. wah terbaiklah..boleh fiza try test nanti ni..thank you fi :)

    ReplyDelete
  2. onie photoshop pun tak rajin sentuh,ahak

    ReplyDelete
  3. selalu guna plug in Nik Software (dalam ps nanti keluar kat bahagian flitter)... klik2 dah siap.. terlebih kuning la terlebih biru la... =3=""tu pasal tak pandai guna gradient dlm psd ni.. XD

    terima kasih sendukkan ilmu. heehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fi ada bnyak plug in tapi satu pun tak pernah install ahaha..manual is better :)

      Delete
  4. terima kasih sharing tips. nampaknya kena install balik lah photoshop :)

    ReplyDelete
  5. like +100 :-)

    tutor bergambar macam ni sangat2 membantu untuk orang yang baru nak merangkak macam aku..
    harap kolum ni akan sentiasa ada dan diperbanyakkan..

    ke memang kau dah ada kompilasi tutor yang aku tak tahu?hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. merangkak takpa jgn menonggeng..In sha Allah bro aku akan cuba teruskan :D
      takda lagi kompilasi..ahaha

      Delete
  6. oh macam tu ka..kena tunggu beli MAC dulu la nampaknya.kakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebut lagi MAc depan gua... karang ada yang kena fire ni!!!!

      Delete
  7. sebelum pernah try2 buat, tapi main bedal. adjust opacity je.. tak terfikir nak tukar blending mode.

    ReplyDelete